Якщо сигарета вбиває, то сигара новий світ відкриває.

Сигарета - це звичка і залежність, знервоване куріння: три хвилини на те, щоб зробити ковток нікотину в смердючій курилці.

Сигара - це ритуал і насолода, розслаблення, відпочинок та філософія. Сигару не палять на бігу. Це задоволення, до якого вдаєшся в особливій атмосфері, коли тобі нікуди поспішати. Загалом, краще, звичайно, не палити взагалі. Але якщо вже палити, то краще палити сигари - це благородно, смачно, а також демонструє ваш статус і стиль. Але, окрім стилю, існує ще і хімія. Будь-який вибір повинен бути аргументований. І якщо вам говорять: "Ти що - олігарх, щоб палити сигари?", краще мати декілька готових аргументів на користь того, що "Україна - це не частина Росії", а сигари - це зовсім не те ж саме, що сигарети, тільки дорожче і більш об'ємне.

Для початку можна сказати те, що сигарети обгортають папером. А як ви знаєте, папір обробляють хлором (іншого способу вибілити целюлозу просто немає). Як додаток, до сигарет входить селітра для прискорення горіння, і це все під час згорання попадає в легені. Також є велика різниця між власне тютюном, який використовується для виробництва сигар і сигарет.

Тютюн для останніх сушиться на гарячому повітрі і швидко. Сигарний - довго, в закритих коморах на повітрі, а потім піддається ферментації від півроку до десяти років. І лише тоді з нього роблять сигари. У сигарному тютюні, на відміну від швидко висушеного сигаретного, менше метилового спирту (у сигарному тютюні - від 0,01 до 0,1, а в жовтому сигаретному тютюні його - від 0,6 і більш). . Нікотин, який також міститься і в сигарах, хоч і в набагато менших дозах, повільніше всмоктується в організм, чим при курінні. Причому курці сигар всмоктують нікотин по трохи, через слизову оболонку рота, а сигарет - швидко, через легені, куди він надходить, "приклеївшись" до частинок смоли.

Я постараюсь коротко описати основні моменти паління сигари. Для початку вам доведеться обрізати запакований кінець сигари майже на повну його ширину сигарними ножицями чи спеціальною гільйотиною. Це досить відповідально, адже, якщо обрізати замало, то куріння може бути просто неможливим, а якщо забагато, то дим буде занадто гарячим, а в роті міститиметься багато тютюну. Після обрізання можна зробити декілька пробних затяжок ще до запалення сигари для того, щоб оцінити смак тютюну і переконатись у нормальній тязі. Власне для того, щоб її запалити використовують спеціальні сірники з кедрового дерева. При їх відсутності можна використовувати і звичайні, тільки треба почекати кілька секунд, щоб повністю згоріла головка сірника. Також дозволено ще використовувати звичайну газову запальничку. Але слід пам'ятати, що ні в якому разі сигари не запалюють від свічки чи бензинової запальнички, бо в сигари появиться їхній присмак. При запалюванні полум'я повинно бути під кутом, і сигару потрібно повертати по колу для рівномірного запалення. Під час цього варто робити неглибокі та короткі затяжки. Після остаточного запалення треба почекати декілька хвилин для того, щоб дати їй час вистигнути. В залежності від вашого бажання та того, наскільки швидко горить сигара, затяжки роблять кожні 30-90 секунд. Занадто часті затяжки можуть привести до перегріву сигари, і смак стане більш різким. Якщо затягуватись занадто рідко, то, на відміну від звичайної сигарети, сигара просто погасне. Зверніть увагу також на те, що сигари не куряться в затяжку, тобто дим не треба затягувати в легені. Він повинен наповняти ротову порожнину, де ви і насолоджуєтесь його смаком та самим букетом тютюну, який втримувався три роки і довше. Потягуйте свою сигару як хороше і вишукане вино в спокійній та затишній обстановці. Намагайтесь з нею максимально розслабитись та насолодитись її ароматом.

Багато людей, які раніше палили сигарети, мають звичку часто струшувати попіл. У випадку з сигарою цього робити не слід, адже шар попелу сприяє пониженню температури горінню, і смак буде не таким різким. Також часте струшування попелу може привести до погашення сигари. Хороша сигара ручного скручування може з легкістю утримати 1-3 см попелу, перш ніж його потрібно буде струшувати. Сигару палять до тих пір, поки смак її не стане дуже міцним, або ж поки вона не почне обпалювати пальці. Не варто гасити сигару. Коли закінчите палити, відкладіть її і вона швидко згасне сама. Дайте їй "померти з гідністю".

Можливо, у когось з вас вже виникло бажання стати aficionado, тобто (з ісп.) істинним любителем і цінителем сигар. Але для цього потрібно набути певні знання, деякі приходять тільки з досвідом. Головне - це правильний початок, у кожного звичайно свої смаки, але, без сумніву, до своєї першої сигари в житті слід підійти відповідально. Тому що куріння сигар - це зведення правил і набір знань, застосувавши які, можна отримати від сигари максимум. Починати, напевно, варто із сигар неміцних і м'яких. Початківець, як правило, неготовий до сприйняття могутнього букета, і відмінна за всіма показниками сигара може здатися йому занадто агресивною. Бували випадки, коли перший невдалий досвід ставав останнім. Зіно Давідофф, який був родом із Києва та представляв нове покоління сигар Davidoff, які виготовлялись експертами в Домініканській Республіці з кращих домініканських сортів тютюну, казав: "Паліть менше, але краще і довше - зробіть з цього культ, навіть філософію!". Я вам також бажаю побачити філософію в процесі паління сигар.

Підготував Максим Хіміч

Джерело:
http://www.domsigar.ru/
http://www.cigarclan.ru/
http://www.allcafe.info/

Міністерство здоров'я попереджає:
ПАЛІННЯ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ'Я!