Покуримо калян?

Колись кальян видавався чимось дуже далеким і загадковим, як і сам світ Сходу. Однак за останні десятиліття він здобув неабияку популярність в Америці та Західній Європі, а згодом і у нас. Сьогодні цією екзотичною забавкою вже нікого не здивуєш, адже знайти це задоволення можна чи не у кожному нічному клубі та у багатьох ресторанах Львова. Популярність кальяну швидко починає набирати обертів серед молоді, адже багатьом подобається курити кальян в колі друзів – це приємно розслабляє, сприяє дружнім мирним розмовам та дозволяє насолодитися неповторним смаком, властивим лише йому. Однак що це за екзотична річ, що прийшла до нас зі Сходу, як багато ми знаємо про її походження, культуру вживання, та що найголовніше – шкідливо це чи ні? Отже, про все по порядку. Кальян (kaljan, qaljan - перс.) – широко поширений у країнах Близького Сходу пристрій для куріння спеціального тютюну, у якому дим очищається та охолоджується, проходячи через воду. У кожній країні кальян має свою назву, він же хаббл-баббл (hubble-bubble - англ..), гоза (goza, gouza - араб.), шиша (shisha, sheeshah - Єгипет) - загалом близько 40 найменувань. Однак найчастіше на Сході кальян називають НарЖилі (nargile, nargila, argile – перс.), що дослівно перекладається як “гра вогню”. Традиційно кальян складається з 4 основних частин - колба (основа кальяну, резервуар для води), чаша (або чилим, хаггар - призначена для того, щоб класти в неї суміш тютюну), шахта (верхня частина кальяну, що з’єднує колбу та чашу) та шланг (трубка, гнучкий чубук), закінчення якого називається мундштук. Щодо спеціального тютюну, то він буває трьох видів: маасель (mu’assal, massell, mu’essel), томбак (tombak - тур., tumbeki - перс.) та журак (jurak). Найпоширенішим та найулюбленішим видом тютюну серед прихильників кальяну є маасель. Він зазвичай виготовляється в Єгипті, ОАЕ, Судані. Маасель містить 30% тютюну, 50% патоки і 20% фруктових есенцій, спецій та гліцерину. Останні дарують тютюну надзвичайно різноманітні смаки та аромати, вибір яких постійно зростає. Найпопулярнішими є яблуко, полуниця, м’ята, виноград, роза тощо. Томбак – це звичайний тютюн, який містить велику кількість нікотину і перед курінням в кальяні має пройти спеціальну обробку. Журак – це суміш неароматизованого тютюну та патоки, є перехідним варіантом між іншими двома видами, виготовляється зазвичай в Індії. Незважаючи на те, що кальян здавалося б є невід’ємним атрибутом Східної культури, існує чимало гіпотез з приводу того, коли і в якій частині світу він з’явився вперше. Однак найпоширенішею та найвірогіднішою з точки зору більшості вчених є гіпотеза, що підтверджує все ж таки східне походження кальяну. Згідно з нею перші кальяни з’явились в Індії. Вони були доволі примітивні, так як виготовлялись з кокосових горіхів. Згодом ці кальяни стали популярні в Ірані та у решті арабських країн. Вважається, що свій зовнішній вигляд, який залишається незмінним вже сотні років, кальяни отримали в Туреччині. Кальян започаткував абсолютно нову культуру, яка створювалась протягом багатьох віків і є актуальною до сьогодні, зважаючи на те, що кальян не втрачає своєї популярності. І якщо ж ви вирішили покурити кальян, то варто було б поставитись з повагою до цієї культури і дотримуватись спеціальних правил етикету куріння кальяну, а саме: 1. Не ставте кальян вище рівня, на якому ви сидите, адже за правилами кальян має стояти на підлозі або ж на спеціальному столику. Тільки зовсім невеликі кальяни дозволяється ставити на стіл. 2. Не передавайте мундштук з рук у руки, а просто покладіть поруч на тарілочку, щоб інша людина могла взяти його. 3. Не прикурюйте сигарету від кальянного вугілля. 4. Не використовуйте для кальяну інший тютюн, окрім спеціально призначених. 5. Дехто курить кальян як сигарету, дехто як сигару, хтось вдихає аромат на повні груди: кожний робить так, як йому приємніше. Не вчіть способу куріння кальяну, якщо вас про це не попросять, та ніколи не критикуйте будь-який із способів! 6. Не рекомендується вживати кальян у поєднанні з великими дозами алкоголю. 7. За правилами після закінчення куріння шланг з мундштуком слід обмотати навколо шахти. Ну а що стосується впливу на здоров’я, то дуже довгий час вважалося, що кальян наносить значно менше шкоди здоров’ю, ніж куріння звичайних сигарет. Таке переконання мало місце, тому що раніше вважалось, що значна частина шкідливих речовин залишалась у воді та осідала на стінках, до того ж тютюновий дим охолоджувався перед тим, як потрапити в легені. Однак жодних грунтовних досліджень з цього приводу не проводилось до недавнього часу. Група єгипетських вчених вирішила перевірити, наскільки така інформація відповідає дійсності. Результати досліджень виявились просто шокуючими. Незважаючи на підтвердження того, що вода й справді вбирає в себе більшу частину шкідливих речовин, вчені встановили що викурювання 25 граммів тютюну з допомогою кальяну прирівнюється до викурювання 3 пачок сигарет!!! Це пояснюється тим, що для того, щоб втягнути в себе дим, людина прикладає більше зусиль та втягує набагато більший об’єм диму, ніж при курінні звичайної сигарети. Виходить, що за годину куріння кальяну людина вдихає в 100-200 разів більше диму, ніж при викурюванні однієї сигарети, і цей дим уражає набагато глибші ділянки легень. Погодьтесь, вражає! Звичайно, курити кальян чи ні – це особиста справа кожного! З однієї сторони, коли куриш кальян у компанії хороших друзів, здається, начебто ти починаєш розуміти загадкову філософію сходу – в душі панує спокій та гармонія, а все решта – просто метушня… І розуміння цього приносить тобі задоволення… Проте, з іншої сторони, треба добре подумати та вирішити – чи варто піддаватись ще одному шкідливому фактору заради задоволення? Галя Сивуляк