В Університеті відбулось відкриття проекту «ECO LIFE: життя у стилі ЕКО»

08.12.2018 | 21:11

4 грудня 2018 р. у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття проекту «ECO LIFE: життя у стилі еко». Проект ініційовано економічним факультетом Львівського національного університет імені Івана Франка, Львівською міською радою та Національною туристичною організацією України.

З вітальним словом до присутніх звернувся ректор Університету, член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор Володимир Мельник, який зазначив, що проблема взаємодії людини і природи більш фундаментальна, ніж ми собі уявляємо, вона є драматичною у своїх нинішніх виявах.
«Предметно-перетворююча діяльність суспільства стала критичною за своїми масштабами. Проблема взаємодії людини і природи набула ознак глобальних характеристик. Вона не просто охопила весь світ, а й стосується життя як такого, можливості виживання і життя кожної окремої людини, – зауважив проф. Мельник В.П. – Ми по-новому повинні подивитися на ідеологію, філософію, парадигму взаємодії людини та природи. Щоб вижити ми повинні побудувати нову етику! Не етику підкорення, перетворення природи, а етику виживання, співпраці з природою.
Сьогоднішня зустріч повинна створити платформу для побудови еко-еволюційної взаємодії людини та природи, де будуть діяти закономірності, які допоможуть розвиватися природі і дадуть можливості нам здійснювати свою предметно-перетворюючу діяльність».

Проект «ECO LIFE: життя у стилі еко» став можливим за сприяння Львівської міської ради. На презентації Проекту виступив заступник міського голови з питань розвитку Львівської міської ради Андрій Москаленко, який наголосив, що все починається з усвідомлення того, наскільки наші буденні кроки впливають на те, що глобально відбувається у світі. Наприклад, маленька вулична кав’ярня може продати 300-500 горняток кави в день. Це продукує чималу купу використаного одноразового посуду, який йде на полігон. Достатньо взяти за звичку мати при собі багаторазові горнятка і це набагато зменшить кількість сміття, яким завалені полігони. Така сама ситуація з поліетиленовими пакетами – це проста річ, яка залежить від людської звички. То ж давайте починати з простих речей – це працює!

За останнє десятиліття прослідковується загальносвітова тенденція до зростання соціальної відповідальності бізнесу. На важливості соціальної та екологічної відповідальності у підприємницькій діяльності наголосив у вітальному слові старший віце-президент Національної туристичної організації України, віце-президент Міжнародної торгової палати ICC Ukraine, меценат Тарас Демкура.
«Даний проект – це поєднання громадської ініціативи, влади, бізнесу та студентства. Перед нами сьогодні стоїть важливе питання: «Що я залишу для прийдешніх поколінь?». Я наголошую на тому, що кожен бізнес має бути сьогодні екологічно відповідальним. Як відомо, 37% усіх захворювань провокує неякісна вода. 80% людей використовує воду з поверхневих джерел, якість якої залишає бажати кращого. Як вихід, ми пропонуємо масштабувати та робити доступними фонтани з чистою питною водою, а також системи очистки води з кранів. Вважаємо, що активна підтримка молодіжних ініціатив дозволить перетворити на еко-місто не лише Львів».

Декан економічного факультету Ростислав Михайлишин зазначив: «Для нас важливою у цьому проекті є освітня компонента. «ECO LIFE: життя у стилі еко» – це соціально-орієнтована складова трансформації еко-свідомості суспільства та бізнесу, актуалізації екологічної проблематики через популяризацію ефективності еко-виробництва та еко-технологій. Найкращим показником ефективності Проекту стане реалізація найкращих представлених у фіналі студентських робіт».

Володимир Біланюк, декан географічного факультету, цитуючи давньоримського географа Страбона, зазначив, що земля – дім людства! А Львів – це наш з вами дім! Кожен з нас повинен задуматись і усвідомити актуальність екологічної проблематики.
Серед учасників відкриття Проекту були такі відомі громадські діячі та активісти як Ірина Міронова – засновниця «Zero Waste», Андрій Іонов – громадський діяч, письменник, успішний ресторатор, Ірина Оршак – голова постійної комісії екології та природокористування ЛМР та інші.

Проект передбачає організацію низки круглих столів за напрямами: HoReCa; установи, організації та офіси; дитячі дошкільні заклади та заклади середньої освіти; домогосподарства; а також навчання, моніторинг екологічної проблематики, написання проектів та їх реалізація.

Запрошуємо студентів до участі в Проекті «ECO LIFE: життя у стилі еко». Реєстрація відкрита до кінця грудня 2018 р. за посиланням: https://goo.gl/forms/5mC7V7oTGCad5Lx92