“Психологія харчування” ДВВС
Тип: На вибір студента
Кафедра: менеджменту
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
3 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
3 | 16 | доцент Павлишин М. Л. |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
3 | 16 |
Опис курсу
Міждисциплінарна ДВВС, що забезпечує формування вмінь і знань системи заходів, спрямованих на побудові взаємозв’язку між харчовими продуктами й психологією особистості. Вона досліджує як фізіологічні потреби, емоції, мислення, звички, бізнес-середовище, культура та інші соц.фактори, якісні показники й фальсифікація продуктів впливають на харчову поведінку.
Мета: вивчення психології поведінки людини при харчуванні, її взаємозв’язку з фізіологічними потребами, ЕQ (емоційним інтелектом), бізнес-етикетом, соціальними факторами тощо. Таким чином, дисципліна допомагає зрозуміти механізм харчової поведінки, навчитися керувати нею, запобігати розладам, сприяє формуванню здорових харчових звичок.
Завдання дисципліни:
- Ознайомлення з основами харчової поведінки, зокрема, вивчення фізіологічних і психологічних механізмів голоду, насичення. А також аналіз біоритмів і впливу гормонів на психологію споживання.
- Дослідження факторів впливу на харчування, у т.ч. значимість емоційного інтелекту (ЕQ) у формуванні харчових звичок. Аналіз зв’язку між стресом і тривогою з переїданням чи відмовою від їжі.
- Визначення бізнес-етикету й соціально-культурних аспектів харчування. Зокрема, дослідження впливу сім’ї, суспільства, реклами та моди на харчову поведінку, а також гендерних і вікових особливостей харчових звичок.
- Аналіз порушень харчової поведінки: розлади харчової поведінки (анорексія, булімія, компульсивне переїдання). Визначення факторів ризику та методів профілактики.
- Розгляд психологічних методів корекції харчової поведінки: когнітивно-поведінкові техніки для зміни ставлення до їжі, використання методів саморегуляції, усвідомленого харчування.
- Формування здорових харчових звичок. Розробка індивідуальних стратегій правильного харчування. Використання мотиваційних підходів до формування корисних звичок
Рекомендована література
Основна
- Вінницький В.Б. Книга про їжу та культуру харчування. Вашингтон-Київ: Електр. видання, 2023. 272 с. Книга про їжу та культуру харчування • Цифровий архів ННМБУ.
- Сенсорний аналіз: навч. посібник у структурно-логічних схемах / А. А. Дубініна, Т. В. Щербакова, Н. І. Черевична, О. В. Шмиголь. Харків: ХДУХТ, 2017 pdf.
- Сенсорний аналіз харчових продуктів: навч. посібник/ Ф.Ф.Гладкий, В.К.Тимченко, П.О. Некрасов та інші. Харків: Технологічний Центр, 2018. 132 с. ПОВНИЙ PDF вигляд файлу СЕНСОРНИЙ АНАЛІЗ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ.pdf
- Москоні Л. Їжа для мозку. Наука розумного харчування. Київ: Наш Формат, 2019. 336 с. https://bookchef.ua/product/izha-dlya-mozku-nauka-rozumnogo-kharchuvannya/
- Теоретичні основи товарознавства: навч. посіб. / Сорокіна С. В., Акмен В. О., Колесник В.В. та інші. Харків: ДБТУ, 2024. 328с. NP_Teoret_osnovy tovaroznavstva_24.pdf
Допоміжна
- Костюченко О. В. Формування сенсорних образів на основі нюхових відчуттів: автореф. дис. канд. психол. наук: 19.00.01 / Інститут психології ім.Г.С. Костюка АПН України. Київ, 2003. http://irbis-nbuv.gov.ua/ cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe
- Самойленко Н., Бєлокоз А. Виховання харчування: 10 кроків до здоров’я вашої дитини. Київ: Yakaboo Publishing, https://bookchef.ua/product/vihovannya-harchuvannya-10-krokiv-do-zdorov-ya-vashoi-ditini/
- Броннікова С. Інтуїтивне харчування. 2020. «Інтуїтивне харчування» Світлана Броннікова, читати онлайн українською та скачати книгу безкоштовно в fb2, epub, rtf, txt, mobi, pdf
- Сапожник Д.І., Решетило Л.І. Сенсорний аналіз: навч. посіб. Львів: Вид-во ЛТЕУ, 2021. 296 с.
- Сенсорний аналіз харчових продуктів: наук.-допом. бібліогр. покажчик / упоряд. О. В. Олабоді. Київ: НУХТ, 2020. 106 с.
Матеріали
ТЕМА 1: ПСИХОЛОГІЯ ХАРЧУВАННЯ ЯК НАУКА
Вступ до дисципліни «Психологія харчування»: мета, завдання дисципліни, компетенції. Психологія і культура харчування: суть і значення. Принципи психології харчування. ТЕМА 2: ХАРЧУВАННЯ ЯК ФІЗІОЛОГІЧНА ПОТРЕБА ТА ЕМОЦІЙНИЙ ЧИННИК Голод фізичний й емоційний: поняття, фактори впливу. Методи боротьби з емоційним харчуванням. Харчові звички: поняття, процес формування та методи дослідження власних звичок. Психологічний феномен «ефект забороненого плоду» ТЕМА 3: БІЗНЕС-ЕТИКЕТ ТА СОЦІАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ, ЇХ ВПЛИВ НА ХАРЧОВУ ПОВЕДІНКУ Культура харчування і бізнес-етикет. Вплив сім’ї, виховання, соціального і робочого середовища, соц.мереж і реклами на харчову поведінку ТЕМА 4: БІОЛОГІЧНА ЦІННІСТЬ ПРОДУКТІВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я Споживні властивості харчових продуктів: поняття і характеристика. Якісні, небезпечні і фальсифіковані продукт: поняття і їх вплив на здоров’я. Аналіз ЕQ (емоційного інтелекту) і його вплив на харчування та психо-фізіологічне здоров’я. Режим харчування, його вплив на настрій. ТЕМА 5: ХАРЧОВІ РОЗЛАДИ: ВИДИ, ПРИЧИНИ, ШЛЯХИ ПОДОЛАННЯ Культура споживання і розлади харчової поведінки: поняття, взаємозв’язок, причини їх виникнення. Класифікація харчових розладів. Характеристика харчових розладів: анорексія, булімія, компульсивне переїдання тощо. Шляхи подолання харчових розладів ТЕМА 6: ТЕОРІЇ ХАРЧУВАННЯ, ЇХ ВПЛИВ НА ПСИХОЛОГІЮ ХАРЧУВАННЯ Теорії харчування: поняття, суть та прогноз ризиків (повноцінного, збалансованого, адекватного, енергетичного балансу, нейрохімічного, інтуїтивного харчування, харчової поведінки). Теорія усвідомленого харчування як інструменти для психічного відновлення після харчових розладів. Етапи відновлення харчування після харчових розладів. ТЕМА 7: ЗВ’ЯЗОК СЕНСОРНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ, ПРОЦЕСУ ДЕГУСТАЦІЇ ІЗ ПСИХОЛОГІЄЮ ХАРЧУВАННЯ Органолептичні показники харчових продуктів: поняття, характеристика. Психологічний вплив органолептичних показників на якість харчових продуктів. Важливість сенсорних властивостей продуктів в психології харчування ТЕМА 8: МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ Поняття сенсорного аналізу та його відмінність від органолептичних досліджень. Роль сенсорного аналізу у психології харчування. Дегустація: поняття, технологія і значимість в психології харчування. |