“БЕЗПЕЧНІСТЬ ТОВАРІВ” (для ЕКФ-11с)

Type: Normative

Department: management and commodity expertise

Curriculum

SemesterCreditsReporting
13Setoff

Lectures

SemesterAmount of hoursLecturerGroup(s)
416Antoniv V. B.EKN-31s

Practical

SemesterAmount of hoursGroupTeacher(s)
416EKN-31sAntoniv V. B.

Course description

Безпечність і якість товарів – найважливіші складові, від яких залежить здоров’я населення, збереження його генофонду. Через погіршення екології, зміну клімату, світову економічну кризу, недотримання умов вирощування продовольчої сировини та порушення технологічних процесів виробництва, застосування ГМО в харчових продуктах, хімічних речовин для покращення товарного вигляду та продовження тривалості зберігання товарів тощо існує небезпека зниження якості готової продукції, а також забруднення її шкідливими речовинами хімічного та біологічного походження. Тому питання, які охоплюють проблему безпечності товарів, у т.ч. харчової продукції, можливі види забруднення, шляхи зниження вмісту забруднюючих речовин у сировині, готових продуктах, протидії їх впливу на організм людини, нормативне регулювання щодо гігієни та вмісту шкідливих речовин, – актуальні і є предметом вивчення цієї навчальної дисципліни. Отримані знання з дисципліни:

– дозволять реально зрозуміти проблеми безпечності товарів для споживачів і національної безпеки країни;

– сформувати знання про потенційно небезпечні (фізичні, хімічні, біологічні) забруднювачі товарів, їх вплив на організм людини, основні джерела потрапляння в організм шкідливих речовин і шляхи їх зниження в сировині та готовій продукції при виробництві, зберіганні, переробці та підготовці їх до споживання,

– вміти визначати потенційно небезпечні товари за упакуванням, маркуванням, органолептичними показниками,

– реально застосувати при наданні першої медичної допомоги в разі отруєння харчовими продуктами та соціальними токсикантами.

Дисципліна розрахована на широке коло майбутніх фахівців у сфері управління підприємствами, особливо індустрії гостинності, харчової промисловості, журналістики, юристів тощо.