“БЕЗПЕЧНІСТЬ ТОВАРІВ” (для ЕКФ-11с)
Тип: Нормативний
Кафедра: management and commodity expertise
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
1 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
4 | 16 | Antoniv V. B. | EKN-31s |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
4 | 16 | EKN-31s | Antoniv V. B. |
Опис курсу
Безпечність і якість товарів – найважливіші складові, від яких залежить здоров’я населення, збереження його генофонду. Через погіршення екології, зміну клімату, світову економічну кризу, недотримання умов вирощування продовольчої сировини та порушення технологічних процесів виробництва, застосування ГМО в харчових продуктах, хімічних речовин для покращення товарного вигляду та продовження тривалості зберігання товарів тощо існує небезпека зниження якості готової продукції, а також забруднення її шкідливими речовинами хімічного та біологічного походження. Тому питання, які охоплюють проблему безпечності товарів, у т.ч. харчової продукції, можливі види забруднення, шляхи зниження вмісту забруднюючих речовин у сировині, готових продуктах, протидії їх впливу на організм людини, нормативне регулювання щодо гігієни та вмісту шкідливих речовин, – актуальні і є предметом вивчення цієї навчальної дисципліни. Отримані знання з дисципліни:
– дозволять реально зрозуміти проблеми безпечності товарів для споживачів і національної безпеки країни;
– сформувати знання про потенційно небезпечні (фізичні, хімічні, біологічні) забруднювачі товарів, їх вплив на організм людини, основні джерела потрапляння в організм шкідливих речовин і шляхи їх зниження в сировині та готовій продукції при виробництві, зберіганні, переробці та підготовці їх до споживання,
– вміти визначати потенційно небезпечні товари за упакуванням, маркуванням, органолептичними показниками,
– реально застосувати при наданні першої медичної допомоги в разі отруєння харчовими продуктами та соціальними токсикантами.
Дисципліна розрахована на широке коло майбутніх фахівців у сфері управління підприємствами, особливо індустрії гостинності, харчової промисловості, журналістики, юристів тощо.