“БЕЗПЕЧНІСТЬ ТОВАРІВ”
Тип: На вибір студента
Кафедра: управління та експертизи товарів
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
3 | 3 | Залік |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
3 | 16 | доцент Луців Н. В. |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
3 | 16 |
Опис курсу
Безпечність і якість товарів – найважливіші складові, від яких залежить здоров’я населення, збереження його генофонду. Через погіршення екології, зміну клімату, світову економічну кризу, недотримання умов вирощування продовольчої сировини та порушення технологічних процесів виробництва, застосування ГМО в харчових продуктах, хімічних речовин для покращення товарного вигляду та продовження тривалості зберігання товарів тощо існує небезпека зниження якості готової продукції, а також забруднення її шкідливими речовинами хімічного та біологічного походження. Тому питання, які охоплюють проблему безпечності товарів, у т.ч. харчової продукції, можливі види забруднення, шляхи зниження вмісту забруднюючих речовин у сировині, готових продуктах, протидії їх впливу на організм людини, нормативне регулювання щодо гігієни та вмісту шкідливих речовин, – актуальні і є предметом вивчення цієї навчальної дисципліни. Отримані знання з дисципліни:
– дозволять реально зрозуміти проблеми безпечності товарів для споживачів і національної безпеки країни;
– сформувати знання про потенційно небезпечні (фізичні, хімічні, біологічні) забруднювачі товарів, їх вплив на організм людини, основні джерела потрапляння в організм шкідливих речовин і шляхи їх зниження в сировині та готовій продукції при виробництві, зберіганні, переробці та підготовці їх до споживання,
– вміти визначати потенційно небезпечні товари за упакуванням, маркуванням, органолептичними показниками,
– реально застосувати при наданні першої медичної допомоги в разі отруєння харчовими продуктами та соціальними токсикантами.
Дисципліна розрахована на широке коло майбутніх фахівців у сфері управління підприємствами, особливо індустрії гостинності, харчової промисловості, журналістики, юристів тощо.
Рекомендована література
Основна
- Димань Т.М., Мазур Т.Н. Безпека продовольчої сировини: Підручник. – К.: ВЦ «Академія».-2011.- 520с.
- Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування: навч. посібник/ Димань Т.М., Барановський М.М., Білявський Г.О. та інші. Київ: Лібра, 2006.
- Дубініна А.А.,. Малюк Л.П, Селютіна Г.А., Шапорова Т.М., Науменко В.А. Токсичні речовини у харчових продуктах та методи їх визначення: Підручник. Київ: ВД «Професіонал», 2007. 384 с.
- Павлоцкая Л.Ф., Дуденко Н.В., Євлаш В.В. Пищевая, биологическая ценность и безопасность сырья и продуктов его переработки: учебник. Київ: Инокс, 2007.– 287 с.
- Пономарьов П.Х., Сирохман І.В. Безпека харчових продуктів та продовольчої сировини: навч. посібник. Київ: Лібра. 2003. 272 с.
- Луців Н.В. Вимоги до продуктів харчування, які імпортуються на територію ЄС. Фондова лекція з дисципліни «Безпечність товарів» для здобувачів вищої освіти освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність». Львів, 2020. 43 с.
Додаткова
- Андреева Т.И. Воздействие пассивного курения на здоровье детей: обзор литературы. Главный врач. – 2009. – № 9-10.
- Белогуров С.Б. Популярно о наркотиках и наркоманиях. – 2-е изд., испр. и доп. – СПб.: Невский Диалект, 2000.
- Гриффит В. Витамины, травы, минералы и пищевые добавки: справочник / пер. с англ. К. Ткаченко. М.: ФАИР-ПРЕСС, 2002.
- Епифанцев А.В. Диоксины и здоровье населения. Современные проблемы токсикологии. – 2006. – № 1.
- Євтушенко В.В., Домбровська О.П. Безпечність промислових товарів. Товарознавчий вісник. Випуск 3. 2021 – С. 104 – 108.
- Товарознавство господарських товарів/ Кисляк Н.К., Коломієць Т.М., Кравченко В.М., Сіренко С.О. Київ: Книга, 2004.
- Луців Н.В., Зубаль Л.І. Переваги і ризики використання ГМО: світовий досвід. Проблеми та стан використання ГМО в харчових продуктах: матеріали міжнародної науково-практичної конференції (м. Львів, 26-27 квітня 2018). Львів: ЛІЕТ, 2018. С. 76 – 79.
- Луців Н.В., Луців М.С. Законодавче регулювання ринкового нагляду нехарчової продукції в Україні // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Споживча політика України: виклики глобалізації та євроінтеграція” (Київ, 28-29 березня 2012р.). Київ: КНТЕУ, 2012. С. 103 – 106.
- Маніє Ф. Безпека споживачів та нагляд за ринком в ЄС. Навчальний посібник. Київ: ІМБ КНУ ім. Т.Шевченка. – 2004. – 113с.
- Пономарьов П.X., Донцюра І.В. Генетично модифікована продовольча сировина і харчові продукти, вироблені з її використанням. Київ: Центр учбової літератури, 2009.