На економічному факультеті відбулася лекція екс-керівника Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України Ярослава Сидоровича

25.03.2023 | 15:11


23 березня 2023 р. відбулася лекція керівника Головного департаменту з питань впровадження реформ Адміністрації Президента України і заступника голови Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (серпень 2014-листопад 2019) Сидоровича Ярослава Мар’яновича на тему «Міжнародна торгівля України та бізнес-комунікації в умовах російської агресії» для студентів третього курсу спеціальності 051 «Економіка» освітніх програм «Міжнародна економіка» та «Бізнес-економіка».

Ярослав Сидорович розпочав виступ з особливостей організації діяльності Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, ухвалених нею рішень та їх стратегічної мети – захисту вітчизняного бізнесу в умовах спершу гібридної, а зараз повномасштабної російської військової агресії. У лекції було наведено цікаві приклади з відстоювання національних інтересів України за застосування іноземними партнерами немитних торговельних обмежень, зокрема технічних бар’єрів та демпінгу, а також про особливості комунікації вітчизняного бізнесу з Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі.

Значну увагу лектор приділив питанню економічної відповідальності росії за розпочату проти України війну (людські жертви, викрадення людей, тортури, руйнування житлового фонду й об’єктів виробничої і соціальної інфраструктури, заводів і фабрик, крадіжки майна та виготовленої продукції тощо). У зв’язку з необхідністю відшкодування нанесених жахливих збитків Україні постала проблема розшуку російських активів у цивілізованих країнах, арешту цих активів для виплати репарацій, що будуть спрямовані на повоєнну відбудову вітчизняної економіки. Було наведено цікаві приклади виплати репарацій після ірано-іракської й угандо-конголезької війн та одночасно обґрунтовано, що Україні і союзникам уже зараз потрібно напрацювати дієвий механізм стягнення репарацій з росії.