Освіта для сталого розвитку: професійний розвиток викладача і підготовка маркетологів

02.10.2023 | 22:20

Доцент кафедри маркетингу Врублевська О. В. взялаучасть у міжнародному семінарі, який відбувся на базіРизького технічного університету (м. Рига, Латвійська Республіка) 27-29 вересня 2023 р. Семінар є першим етапом курсу професійного розвитку для викладачівзакладів вищої освіти «Освіта для сталого розвиту (ОСР) у вищій освіті»Education for SustainableDevelopment (ESD) in Higher Education»), що реалізується в рамках Програми Балтійського Університету (Baltic University ProgramBUP).

Програма Балтійського Університету це інноваційна мережа, до якої належить і Львівський національний університет імені Івана Франка. Вона складається з майже 100 закладів вищої освіти. Діяльність мережі спрямована на вдосконалення вищої освіти та підтримку міждисциплінарної дослідницької співпраці у питаннях сталого розвитку, охорони навколишнього середовища та демократії в регіоні Балтійського моря, зміцнення ключової ролі університетів.

Організатором цьогорічного курсу професійного розвитку для викладачів закладів вищої освіти є один з трьох асоційованих секретаріатів ПрограмиБалтійського УніверситетуBUP Finland, що єАсоційованим секретаріатом і Національним центром Програми в Фінляндії. Він розміщений на базі Центру навчання впродовж життя Університету «Академія Обу» (Åbo Akademi University) в м. Турку.

Курс Програми Балтійського Університету для викладачів «Освіта для сталого розвиту (ОСР) у вищій освіті» триватиме з вересня 2023 року по березень 2024 року. Для участі в ньому було відібрано тридцятьвикладачів з понад сімдесяти заявок з університетів Швеції, Фінляндії, Латвії, Литви, Польщі та України, включених до мережі BUP. Основна увага курсузосереджується на методиці формування в здобувачів вищої освіти компетентностей для сталого розвитку. Викладачі різних дисциплін розроблятимуть індивідуальні проєкти, спрямовані на відображення аспектів сталого розвитку у викладанні та навчанні. Зокрема, програма підготовки маркетологів-бакалаврів передбачає вивчення ними дисципліни «Соціально-етичний маркетинг», в рамках якої насамперед і реалізуються завдання Освіти для сталого розвитку, адже спроможність маркетолога сприяти досягненню Цілі сталого розвитку 12 «Стале виробництво і споживання» стала в сучасних умовах вимогою до йогопрофесійної діяльності.

Опановувати курс професійного розвитку «Освіта для сталого розвиту (ОСР) у вищій освіті», окрім доц. Врублевської О. В., будуть також ще чотири представники Україниз Львівської Політехніки, Сумського державного університету, Сумського державного педагогічного університету ім. О. Макаренка та Хмельницького національногоуніверситету. Участь українських викладачів уПрограмі Балтійського Університету підтримуєтьсятакож міжнародним проєктом «Resiliance of Education: Sustainability and Cooperation for Ukrainian Universities»(RESCUU) – «Стійкість освіти: сталий розвиток освітита розширення співпраці для українськихуніверситетів».

Підготувала О. Врублевська