Першокурсниця економічного факультету Юлія Балан – призерка студентського творчого конкурсу проєктів «Територіальний розвиток громад в Україні» у м. Миколаєві

21.07.2020 | 16:37

У червні 2020р. відбувся Всеукраїнський студентський творчий конкурс проєктів «Територіальний розвиток громад в Україні» у м. Миколаєві.

Від Львівського національного університету ім.І.Франка було представлено наукову роботу студентки І курсу економічного факультету Балан Юлії Романівни на тему: «Організаційно-інституційні засади бюджетно-фінансової децентралізації в Україні: проблеми та перспективи».

В роботі проаналізовано процеси децентралізації в Україні. Зокрема організаційно-інституційні засади та процеси реформи бюджетно-фінансової децентралізації в Україні, її проблеми та перспективи на прикладі Глибоцької об’єднаної територіальної громади Чернівецької області.

Конкурсний проект Юлії зайняв гідне ІІІ місце. Науковий керівник роботи – доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри Економіки України імені М. Туган-Барановського ЛНУ ім.І.Франка Гринів Лідія Святославівна.

Юлія народилася та живе у м. Глибока Чернівецької області, тому тему своєї наукової розкрила через призму вивчення та аналізу розвитку Глибоцької ОТГ Чернівецької області.

На підставі досліджень автором запропоновано напрямки розвитку та вдосконалення ОТГ: по-перше, ефективне місцеве самоврядування та забезпечення ним поступального соціально-економічного розвитку відповідних територій має супроводжуватися, на думку автора, збільшенням ресурсної та фінансової бази; по-друге, утворення асоціації органів місцевого самоврядування, які мають удосконалити систему горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів, упорядкувати розподіл додаткової дотації, акцизного податку та інші надходження; по-третє, основними завданнями в процесі подальшої реалізації реформи бюджетної децентралізації та забезпечення ефективності механізму бюджетного регулювання соціально-економічного розвитку є розширення прав місцевих органів, зміцнення їх бюджету, самостійності та визначення відповідальності за розподіл бюджету.