Про участь кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту у вебінарі на тему «Фінансовий моніторинг в Україні 2023: воєнний стан, зміни, тенденції»

12.06.2023 | 10:30

✅9 червня 2023 р. викладачі кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту (Назар Демчишак, Віра Кміть, Марія Рубаха, Олег Підхомний) взяли участь у вебінарі, де висвітлювалися ключові проблеми фінансового моніторингу в Україні під час воєнного стану.
🔷Спікерами заходу були:
➡️ Олег Підхомний, професор кафедри фінансів, грошового обігу і кредиту економічного факультету ЛНУ ім. І. Франка, фахівець з фінансового моніторингу з відкритих джерел (OSINT);
➡️ Данило Глоба, Голова правління асоціації відкритих даних України, заступник директора YouControl з правових питань, експерт YouControl, адвокат.
🔶 Ключові питання вебінару:
👉🏻Нові вимоги законодавства та критерії роботи суб’єктів первинного фінансового моніторингу, що з’явилися під час воєнного стану і які слід враховувати у 2023 році.
👉🏻Порушення фінансового моніторингу: ризики, штрафи, ймовірні проблеми.
👉🏻Фінансовий моніторинг фізичних осіб: кінцеві бенефіціари тощо.
👉🏻Ефективне управління ризиками: методи, інструменти, практичні кейси уникнення штрафів.
🔷 Особлива увага була приділена ризиковим сферам бізнесу та практичним кейсам. Учасники мали можливість навчитися використовувати інструменти системи YouControl, яка містить дані з 95% джерел, рекомендованих у новому типологічному дослідженні Державної служби фінансового моніторингу України за 2023 рік, з метою викриття сучасних схем та методів, які використовуються для легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення в умовах агресії російської федерації.
🔶Отримані знання, практичні інструменти YouControl та професійні лайфхаки у сфері фінансового моніторингу дозволять покращити якість освітнього процесу та сприятимуть оновленню низки навчальних дисциплін для студентів спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок».