Про участь кафедри статистики у проєкті Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні

04.08.2023 | 17:33

02 серпня викладачі кафедри статистики (проф. Гринькевич О.С., доц.  Марець О.Р., доц. Панчишин Т.В., доц. Квак С.А.) взяли участь у робочій зустрічі-презентації  результатів дослідження ринку праці Львівської області у довоєнний період і в умовах війни. Зустріч відбулася у Львівській обласній військовій адміністрації у межах проєкту Міжнародної організації праці «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні», який реалізовується за фінансування Міністерства закордонних справ Данії, уряду Німеччини, підтримки Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Серед головних завдань Проєкту – підтримка підприємництва, перекваліфікація, підвищення кваліфікації робочої сили, а також аналіз ринку праці з особливим акцентом на розриви у навиках, попит і пропозицію, дефіцит кваліфікованих кадрів.

Розпочинаючи зустріч, заступник директора Департаменту економічної політики ЛОВА Орест Гринів, акцентував увагу на актуальність проблеми ефективного використання людських ресурсів області в умовах воєнного стану, реалізацію одного з основних принципів Плану відновлення України – «негайний початок і поступовий розвиток».

Голова ГО «Жіночі перспективи» Любов Максимович, а також координаторка  проєкту «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні» Анна Костюк розповіли учасникам про ідею Проєкту, роль Львівського регіонального партнерства зайнятості «ОПЛІЧ» у співпраці місцевих органів влади, центрів зайнятості роботодавців, закладів освіти, громадських організацій задля сприяння ефективній зайнятості в регіоні.

Голова ГО «Центр досліджень і моніторингу якості і мобільності людських ресурсів» професорка НУ «Львівська політехніка», керівник НДЦ «Демос» Уляна Садова презентувала учасникам зустрічі результати аналізу ринку праці Львівської області у довоєнний період та в умовах воєнного стану. Уляна Садова звернула увагу на розвиток наукової школи аналізу і прогнозування попиту і пропозиції на регіональних ринках праці. Професорка окреслила основні тенденції у пропозиції робочої сили на ринку праці Львівської області – зменшення зареєстрованого безробіття в умовах воєнного стану, скорочення довготривалого безробіття, зростання частки безробітних віком 50+, домінування жіночого безробіття, поступове зменшення найчисельнішої групи безробітних з вищою освітою, збереження домінуючої частки безробітних серед мешканців міст.

Коментуючи вакансії роботодавців у регіоні, директор Львівського обласного центру зайнятості Василь Барилюк, зауважив, що переробна промисловість і торгівля відчувають найбільший дефіцит робочої сили та проблему плинності кадрів. У розподілі вакансій за професійними групами домінує попит на кваліфікованих робітників. Василь Барилюк звернув увагу на гостру необхідність стимулювання внутрішньо переміщених осіб до офіційного працевлаштування, усунення залежності виплати соціальної допомоги з міжнародних джерел, залежно від наявності офіційної заробітної плати. Зважаючи на необхідність забезпечення соціальної справедливості та наповнення державного бюджету, актуальним є також скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачується ЄСВ.

Професорка кафедри статистики економічного факультету Львівського університету Ольга Гринькевич та доц. Оксана Марець презентували учасникам зустрічі основні складові інструментарію аналітики ринку праці, приклади його реалізації на національному та регіональному рівнях, результати прогнозування вступу до закладів вищої і професійної освіти Львівської області з урахуванням демографічних показників народжуваності. Ольга Гринькевич зауважила, що незважаючи на міграцію та умови воєнного стану, в області очікується поступове зростання кількості здобувачів вищої і професійної освіти до 2030 р. Співавтор моделей прогнозування, випускник кафедри статистики Ігор Бараняк (наук. співробітник відділу проблем соціально-гуманітарного розвитку регіонів ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України») зазначив, що якість статистичних прогнозів значно погіршує фактор війни, причому його вплив різко зростає для регіонів активних бойових дій на Сході (Донецька, Луганська, Харківська області) та Півдні (Херсонська, Миколаївська, Запорізька області) України. Ці регіони мають найбільші втрати людських ресурсів, у тому числі внаслідок вимушеної міграції молоді у західні регіони України або за кордон.

Водночас загрозливою, з точки зору розвитку наукомістких галузей економіки Львівщини, стратегій смарт-спеціалізації, є ситуація з вибором абітурієнтами напрямів підготовки, де спостерігається помітне зменшення інтересу до природничих наук (хімія, фізика) і математики. На це звернули увагу у підготовці матеріалів презентації заступник голови Приймальної комісії Львівського університету, доц. кафедри статистики Тарас Панчишин і доц. Світлана Квак. Така поведінка молоді на ринку освітніх послуг може виступати одним із чинників зростання розривів у навиках, дисбалансів у професійній структурі зайнятості регіону.

Для прогнозування очікуваних потреб бізнесу у кваліфікованій робочій силі, аналізу розривів у навичках працівників Ольга Гринькевич та доц. кафедри менеджменту НУ «Львівська політехніка» Олег Сорочак представили учасникам зустрічі проєкт анкети для опитування роботодавців, звернувши увагу на те, що результати анкетування будуть корисними не лише для реалізації основних завдань проєкту МОП, розробки і реалізації нових освітніх програм, але й формування регіонального замовлення на підготовку кваліфікованих кадрів задля відбудови України та забезпечення стратегічних цілей розвитку Львівщини.

Про успішні практики реалізації програм перекваліфікації та співпраці з бізнесом, соціальні форми професійної адаптації ВПО в області розповіла заступниця Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Львівській області Наталя Рибак, керівник Львівського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Зіновій Вантух.

У робочій зустрічі-презентації взяли участь також представники Головного управління статистики у Львівській області (Світлана Зимовіна, Ірина Рихальська), Міжнародної компанії KPMG в Україні (Максим Войцеховський), ТЗДВ «Фабрика «Требіта», українсько-німецького підприємства «Сферос-Електрон»,  представники іншим компаній області – учасники Львівського регіонального партнерства зайнятості «ОПЛІЧ».