У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Безпека національної економіки та бізнесу: сучасні виклики та загрози» (28-29.09.2023р.)

02.10.2023 | 04:07

У Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Безпека національної економіки та бізнесу: сучасні виклики та загрози», яка тривала впродовж 28-29 вересня в змішаному (очно-дистанційному) форматі й була присвячена обговоренню найбільш значущих сучасних викликів та загроз для безпеки національної економіки та бізнесу в економічній, соціально-гуманітарній, технологічній та управлінській сферах, а також обміну знаннями, поглядами та досвідом щодо формування дієвих механізмів протидії таким загрозам.

Організаторами наукового заходу стали: економічний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, зокрема кафедра безпеки інформації та бізнес-комунікацій; Львівська обласна військова адміністрація; ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України»; ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України»; Університет прикладних наук Бундесбанку Німеччини (м. Гахенбург, Німеччина); Познанський технологічний університет (м. Познань, Польща); Познанський економічний університет (м. Познань, Польща); Вроцлавський економічний університет (м. Вроцлав, Польща); Пряшівський університет (м. Пряшів, Словаччина). Для участі в конференції матеріали доповідей подали понад 90 науковців з 20 вітчизняних та зарубіжних науково-освітніх закладів та академічних установ.

На урочистому відкритті конференції з вітальним словом до учасників звернувся перший проректор Львівського національного університету імені Івана Франка Андрій Федорович Гукалюк. Він звернув увагу присутніх на безперечну актуальність проблематики конференції та побажав плідної роботи її учасникам. Привітання учасникам конференції висловили також декан економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка Ростислав Васильович Михайлишин; професор, академік НАН України, директор ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» Валерій Михайлович Геєць; заступник голови Львівської обласної адміністрації з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександр Сергійович Кулепін; доктор габілітована, професор, декан факультету інженерії менеджменту Познанського технологічного університету Ганна Влодаркєвіч-Клімек.

Пленарне засідання конференції розпочалось із доповіді доктора габілітованої, професора Познанського економічного університету Анни Зелінської-Хмілевської, яка була присвячена проблематиці екологічної безпеки та сталого розвитку, а також методам ідентифікації та оцінки проекологічної діяльності на молочних заводах у Польщі. Цю ж проблематику, зокрема небезпеку забруднення навколишнього середовища твердими відходами з пластику, продовжив професор Бхану Сінгх Панвар (президент асоціації «Green India Clean Environment Society», Індія) у співавторстві з Мантав’я Бішною, (CCS Хар’янський сільськогосподарський університет, Гісар, Індія та Західний Сіднейський університет, Австралія) й Ольгою А. Хлієстовою (Технічний університет Лібереця, Чеська Республіка, інститут сучасних технологій Приазовського державного технічного університету, Україна).

Директор Інституту менеджменту інформаційних систем факультету інженерії менеджменту Познанського технологічного університету (Польща), доктор габілітована, професор Йоанна Калковська виступила з доповіддю «Смарт індустріальні виклики майбутнього». Вона наголосила на важливості дослідження управлінських аспектів у використанні людських ресурсів в умовах Індустрії 4.0.

Із доповіддю, присвяченою проблематиці фінансової безпеки, зокрема фінансовій інклюзії та необхідності розробки національної стратегії формування інклюзивної фінансової системи, виступила в.о. завідувача кафедри безпеки інформації та бізнес-комунікацій Львівського національного університету ім. Івана Франка, доктор економічних наук, професор Марія Ігорівна Хмелярчук.

Проблематику енергетичної безпеки країни в доповіді «Енергетична безпека держави: практичний досвід групи компаній «Західнадрасервіс» розкрила Лопушанська Марія – еколог групи компаній «Західнадрасервіс», голова комітету ОВД і СЕО Асоціації професіоналів довкілля «PAEW», драйвер Зеленої платформи УСМГ, аспірантка кафедри конструктивної географії і картографії ЛНУ імені Івана Франка.

Після перерви конференція продовжила роботу у чотирьох секціях:
• «Сучасні виклики та загрози для економічної безпеки держави»;
• «Загрози інформаційній безпеці держави та бізнесу»;
• «Соціально-гуманітарні загрози та виклики сьогодення»;
• «Методи управління економічною безпекою бізнес-структур».

Численні доповіді учасників секційних засідань розкривали проблеми макроекономічної та зовнішньоекономічної безпеки національної економіки, демографічних загроз національного та міжнародного рівня, викликів світовій продовольчій системі, різних аспектів інформаційної безпеки, а також проблеми економічної та фінансової безпеки підприємств, зокрема в Україні в умовах повномасштабної російсько-української війни.

За матеріалами конференції буде сформовано збірник, до якого увійдуть наукові тези доповідей учасників конференції.

Дякуємо всім організаторам і учасникам за надзвичайно цікаву і плідну співпрацю, а також сподіваємося і віримо в її продовження!