ДВВС «Start-up менеджмент»: студенти Львівського університету дізналися більше про інтелектуальну власність від експертки

12.05.2023 | 22:11
  1. 2 травня 2023 року в рамках вивчення дисципліни вільного вибору для студентів Львівського університету «Start-up менеджмент» відбулася третя гостьова лекція циклу «Start-up meetings in LNU». Тема лекції: «Роль інтелектуальної власності в управлінні стартап-проєктами».


Нашою гостею була Марина Зенова – керівниця відділу розвитку інноваційної екосистеми Департаменту розвитку інноваційного та креативного секторів Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій.
Метою зустрічі було отримання практичних рекомендацій із захисту інтелектуальної власності, юридичне регулювання взаємовідносин власності у команді при створенні нової ідеї та договірні відносини з інвесторами.   Лекторка приділила увагу завданням інтелектуальної власності в управлінні стартап-проєктами, розповіла про алгоритм здійснення управління інтелектуальною власністю та необхідності  отримання охоронних документів на  різних етапах розвитку стартапів. Особливу увагу було приділено створенню та супроводу університетських стартапів.
«ІР стратегія дозволяє сформувати портфель інноваційних продуктів і окреслити складники стартапів, оскільки в одному проєкті у нас може бути декілька видів інтелектуальної власності (ідея, технічна, графічна, текстова, аудіовізуальна)».
«Для захисту та управління інтелектуальною власністю необхідно врегулювати відносини із усіма учасниками, приділити увагу необхідності договорів про нерозголошення, прописування вкладу кожного члена стартап-команди, закладення витрат на охорону прав інтелектуальної власності, приділення уваги до положень від інвесторів щодо прав розпоряджатися інтелектуальною власністю».
Нагадаємо, що в рамках циклу «Start-up meetings in LNU» у 2023 році відбулися також зустрічі  з  Маргаритою Велебник, операційною директоркою Center for Entrepreneurship Accelerator  та Наталею Місюк – співзасновницею та CEO стартапу «Давай займемось текстом».
Авторкою та основною лекторкою ДВВС «Start-up менеджмент» (4 сем.) є доцентка кафедри менеджменету Маріанна Кохан. Асистенткою та співтворцем – аспірантка кафедри Анастасія Мазур.