Гостьова лекція від експертів рамках вивчення дисиципліни вільного вибору для студентів Львівського університету «Start-up менеджмент» цикл «Start-up meetings in LNU»

06.04.2023 | 12:03

4 квітня 2023 року в рамках вивчення дисиципліни вільного вибору для студентів Львівського університету «Start-up менеджмент» відбулася вже друга гостьова лекція циклу «Start-up meetings in LNU». Тема лекції «Стартап продукт» про історію створення, еволюцію та складові продукту для стартапу, конкурентні переваги та можливості його монетизації.

Нашою гостею була Наталя Місюк – авторка відомого проєкту «Давай займемося текстом» та співзасновницяоднойменного застосунку.

Метою зустрічі було отримання практичних рекомендацій з розвитку інноваційного продукту для стартапу. Адже улюблений багатьма застосунок «Давай займемося текстом»увійшов до десятки найкращих застосунків України та здобув перемогу та грошову нагороду за соціальний внесок на конкурсі стартапів від YEP!

«Як перетворити захоплення стартап» – таким був лейтмотив зустрічі. На лекції йшлося про емоційні та технічні складові продукту, очевидні і неочевидні переваги стартапу, команду, а також те, що залишається за лаштунками успіху – фінансування, документи та розрахунки.

В впізнаваній оригінальній манері  Наталя Місюк розповідала багато історій із життя та давала поради з власної практики.

Про важливість змін та спостереження:
«Проект «Давай займемось текстом» виріс з моєї любові до української. Адже я виросла в Криму, де навчалася та спілкувалася лише російською. Перебралася до Львова лише у 2014 році, де повністю перейшла на українську. Цей досвід переходу був повязаний із багатьма відкриттями щодо української, про які місцеві мешканці навіть не здогадувалися. І я подумала, що він може бути корисним багатьом іншим людям, що проходять мій шлях. Мені хотілося ділитися своїми спостереженнями»

Про очевидний та неочевидний розрахунок:
«Все, що здається ніби сталося випадково у нашій історії успіху, насправді досягнуто постійно працею та розрахунком. Наша перевага над конкурентами – це ігрова форма навчання, діалектизми, гумор, контент 18+ та багато зворотного зв’язку. Ми даємо нашим користувачам можливість зануритися у дитинство, а також стираємо регіональні межі, даємо відчуття спільною творчості. Ми хочемо показати, що українська мова жива, насичена, сучасна і приваблива. Ми хочемо, аби для 40 мільйонів мовою вибору спілкування була українська»

Про команду
«Я не шукала спеціально людей у команду, вони мене знаходили самі, які розділяли моє захоплення. Сьогодні наша команда – це захоплені своєю справою і проєктом талановиті люди,  з якими я познайомилася на курсах підприємців Creative Enterprise Ukraine, або ж вони були моїми підписниками в соціальних мережах. Вони приходили до мене, а згодом вже до нас, розділяючи візіюпроєкту. Приходили із своїм бекграундом, ідеями щодо покращення, ідеями щодо нових можливостей розвитку продукту, нових можливостей фінансування та просування»

Про фінасування
«Стартовий капітал у проєкту нуль гривень і багато ентузіазму. Вже згодом ми почали шукати можливості для його фінансування, брали участь і вигравали у конкурсах, отримали грант. Сьогодні фінансування проєкту – це добровільні внески на підримку проєкту, монетизація реклами, преміум акаунт а також додаткові функції у застосунку, платні курси з вивчення української мови»

Про мотивацію
« Що робити, коли зникає мотивація, бо розвиток стартапу йде надто повільно? Тоді ви займаєтеся не своєю справою. Бо від заняття улюбленою справою енергія додається, а не зникає. Коли ви займаєтеся тим, що вам подобається, до вам притягуються подібні люди і утворюється спільнота однодумців. Серед таких людей важко втратити мотивацію.

Робіть щось так не як усі. Виходьте за рамки шаблонів. Робіть те, що вам до душі, до вподоби, не чекаючи схвалення, а наперекір.»

Про місію проєкту:
«Україна буде українськомовною»

Нагадаємо, що перша зустріч у «Start-up meetings in LNU» відбулася 7 березня 2023 року. Маргарита Велебник, операційна директорка Center for EntrepreneurshipAccelerator розповідала  про пошук ідеї та можливості підтримки та розвитку стартапів у Львові.

Авторкою та основною лекторкою ДВВС «Start-up менеджмент» (4 сем.) є доцентка кафедри менеджменету Маріанна Кохан. Асистенткою та співтворцем – аспірантка кафедри Анастасія Мазур.