У Технічному університеті м. Хемніц (Німеччина) відбувся дослідницький семінар професора кафедри економіки України Маріанни Кічурчак на тему «Структурні зміни у секторі інформація та комунікація країн ЄС: досвід для України».

19.12.2022 | 22:34

В рамках спільного проекту «Навчальний міст Хемніц-Львів» за програмою DAAD «Україна цифрова: забезпечення успіхів у навчанні під час кризи» 13 грудня 2022 р. (вівторок) у Технічному університеті м. Хемніц (Німеччина) відбувся дослідницький семінар професора кафедри економіки України Львівського національного університету імені Івана Франка Маріанни Кічурчак на тему «Структурні зміни у секторі інформація та комунікація країн ЄС: досвід для України».

На дослідницькому семінарі оцінено особливості структурної трансформації сектору інформація та комунікація (СІК) в країнах ЄС та визначено головні напрями адаптації цього досвіду до соціально-економічної ситуації в Україні. Автор запропоновано визначати структурні зміни у СІК у країнах ЄС за допомогою: порівняльного аналізу динаміки випуску продукції (% ВВП) і зайнятості (% загальної кількості) у СІК між країнами ЄС та Україною у 2008–2020 рр.; визначення особливостей просторової диференціації на підставі обчислення розмаху варіації, дисперсії та середньокрадратичного коефіцієнта варіації для головних соціальних і економічних показників СІК; ідентифікації чинників, які впливають на випуск продукції СІК (% ВВП), через застосування інструментарію багатофакторного регресійно-кореляційного аналізу. З урахуванням досвіду країн ЄС для України важливо стимулювати економічну активність у СІК, підґрунтям чого є збільшення обсягів фінансування НДДКР та проведення структурних реформ. Розкрито особливості участі СІК в пост-воєнній відбудові економіки України.