Бухгалтерський облік (рівень F – Облік за видами економічної діяльності)

Тип: На вибір студента

Кафедра: облікових технологій та оподаткування

Навчальний план

СеместрКредитиЗвітність
86Залік

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
832доцент Хомуляк Т. І.

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
832доцент Хомуляк Т. І.

Опис курсу

Мета дисципліни – формування системи знань з теорії і практики ведення бухгалтерського обліку на підприємствах основних видів економічної діяльності.
Завдання дисципліни – є вивчення раціональної організації і ведення обліку на підприємствах галузей економіки на підставі використання прогресивних форм і національних стандартів, формування навичок опрацювання і використання облікової інформації в управлінні.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
– особливості нормативно-правового регулювання організації діяльності підприємств сфери обслуговування ;
– систему сучасного нормативного регулювання бухгалтерського обліку на підприємствах сфери обслуговування;
– основні принципи організації обліку на підприємствах сфери обслуговування;
– порядок документального оформлення формування та реалізації туристичного продукту, готельних послуг, надходження і реалізації товарів у торговельних підприємствах і закладах ресторанного господарства, активів на автотранспортних підприємствах;
– методику обліку основної діяльності туристичних операторів і туристичних агентів;
– особливості обліку витрат і доходів на підприємствах сфери обслуговування,
вміти:
– користуватись відповідними нормативними, інструктивними та законодавчими документами, які регулюють облік діяльності підприємств сфери обслуговування;
– організовувати облік на підприємствах сфери обслуговування;
– виконувати необхідні розрахунки, пов’язані з обліковими операціями;
– заповнювати регістри обліку, складати зведені та підсумкові облікові регістри та форми звітності.

Рекомендована література

Основні
1. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. за № 291.
2. Інструкція «Про порядок ведення документообороту при наданні готельних послуг»: Наказ Держтурадміністрації України від 13.10.2000 р. № 230.
3. Інструкція «Про порядок оформлення ваучера на надання туристичних послуг та його використання»: Наказ Держтурадміністрації України від 06.06.2005 р. № 50.
4. Ліцензійні умови провадження туроператорської діяльності: Наказ Міністерства інфраструктури України від 10.07.2013 р. № 465.
5. Методичні рекомендації з формування складу витрат та порядку їх планування у торговельній діяльності: Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 22.05.2002 р. № 145.
6. Методичні рекомендації по формуванню собівартості перевезень (робіт, послуг) на транспорті: Наказ Міністерства транспорту України від 05.02.2001 р. № 65.
7. НПСБО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»: Наказ Міністерства фінансів України від 07.02.2013 р. № 73.
8. План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.1999 р. за № 291.
9. Податковий Кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ .
10. Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку: Наказ Міністерства фінансів України від 24.05.95 р. № 88.
11. Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування населення: Постанов Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 р. № 833.
12. Правила використання готівкової іноземної валюти на території України: Постанова Національного банку України від 26.03.2001 р.
13. Правила користування готелями й аналогічними засобами розміщення та надання готельних послуг в Україні: Наказ Державної туристичної адміністрації України від 16.03.2004 р. № 19.
14. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 р. № 219 у редакції наказу Мінекономіки від 09.10.2006 р. № 309.
15. Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні: Закон України від 16.07.1999 р. № 996 − XIV.
16. Про автомобільний транспорт: Закон України від 05.04.2001 р. № 2344-111.
17. Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг: Закон України від 06.07.1995 р. № 265 в редакції від 01.06.2000 р. № 1776.
18. Про туризм: Закон України від 18.13.2003 р. № 1282/04.
19. ПСБО 7 «Основні засоби»: Наказ Міністерства фінансів України від 27.04.2000 р. №92.
20. ПСБО 8 «Нематеріальні активи»: Наказ Міністерства фінансів України від 18.10.99 р. №242.
21. ПСБО 9 «3апаси»: Наказ Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. №248.
22. ПСБО 15 «Дохід»: Наказ Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290.
23. ПСБО 16 «Витрати»: Наказ Міністерства фінансів України від 31.12.99 р. № 318.
24. Агафонова Л.Г., Агафонова О.Є. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання. Навч. посіб. – К., 2002.
25. Атамас П.Й. Бухгалтерський облік у галузях економіки: Навч. посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 392 с.
26. Балченко З.А. Бухгалтерський облік у туризмі і готелях України : навч. посібник / З.А. Балченко. – К. : КУТЕП, 2006. – 232 с.
27. Горєлкін В.Г. Бухгалтерский облік у готельному та ресторанному господарстві : навч. посібник / Горєлкін В.Г., Король С.Я. – К. : КНТЕУ, 2004.
28. Даньків Й.Я., Лучко М.Р., Остап’юк М.Я. Бухгалтерський облік у галузях економіки: Навчальний посібник. – К.: Знання, 2007. – 243 с.
29. Колісник Г.М. Бухгалтерський облік в туризмі: навчальний посібник / Г.М. Колісник, Л.О. Гелей, Т.П. Данканич. – Ужгород: Вид-во УжНУ «Говерла», 2016. – 140 с.
30. Король С.Й. Бухгалтерський облік у готельному господарстві: навч. посібник / С.Й. Король – К. : КНТЕУ, 2005. – 354 с.
Допоміжні
1. Бабіч В.В. Фінансовий облік (облік активів): Навч. посіб. / В.В. Бабіч, С.В. Сагова. – 2-ге вид., без змін. – К.: КНЕУ, 2007. – 288 с.
2. Балченко З.А., Балченко І.В., Балченко C.O. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах сфери послуг (торговельні підприємства, що входять в туристичні та готельні комплекси). Практикум. – К., 2002. – 156 с.
3. Бутинець Ф.Ф., Янчева Л.М., Глущук О.М., Остапчук Т.П. Бухгалтерський облік у громадському харчуванні. – Житомир: Рута, 2002.
4. Бухгалтерський облік в Україні. Навч. посібник. За ред. Р.Л. Хом’яка. – 2-ге вид., доп. і перероб. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка» (Інформаційно-видавничий центр «ІНТЕЛЕКТ+» Інститут післядипломної освіти), «Інтелект-Захід», 2008. – 820 с.
5. Бухгалтерський фінансовий облік: Підручник для студ. вузів спеціальності 7.050106 «Облік і аудит» / За ред. проф. Ф.Ф. Бутинця. – 4-е вид., доп. і перероб. – Житомир: ПП «Рута», 2009. – 688 с.
6. Гладких Т.В. Фінансовий облік: Навчальний посібник / Т.Ф. Гладких. – К.: Центр навчальної літератури, 2007. – 480 с.
7. Голов С.Ф., Костюченко В.М., Кравченко І.Ю., Ямборко Г.А. Фінансовий облік: підручник. – К.: Лібра, 2009. – 976 с.
8. Загородній А.Г. Бухгалтерський облік : основи теорії і практики : підручник / А.Г. Загородній, Г.О. Партин, Л.М. Пилипенко – К. : Знання, 2009. – 422 с.
9. Кім Г. Бухгалтерський облік: первинні документи та порядок їх заповнення: Навчальний посібник / Г. Кім, В. Сопко, С. Кім. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 440 с.
10. Клим Н.М. Бухгалтерський облік: Навч. посібник / Н.М. Клим. – Львів: Ліга-Прес, 2014. – 480 с.
11. Коблянська О.І. Фінансовий облік: Навчальний посібник / О.І. Коблянська. – К.: Знання, 2004. – 473 с.
12. Лишиленко О.В. Фінансовий облік: Підручник / О.В. Лишиленко. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2008. – 556 с.
13. Любіцева О.О. Методика розробки турів: навч. посіб. – К: Альтерпрес, 2008.
14. Нашкерська Г.В. Фінансовий облік: Навчальний посібник / Г.В. Нашкерська. – К.: Кондор, 2005. – 503 с.
15. Плиса В.Й., Плиса З.П. Бухгалтерський облік: Навч. посібник. – К.: Каравела, 2011. – 480 с.
16. Садовська І.Б., Божидарнік Т.В., Нагірська К.Є. Бухгалтерський облік: навч. посіб. – К.: «Центр учбової літератури», 2013. – 688 с.

17. Скотнікова Л.П. Бухгалтерський облік і фінансова звітність на підприємстві. – Харків: ІНЖЕК, 2011. – 527 с.
18. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський фінансовий облік на підприємствах України: Підруч. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. – 6-те вид. – К: А.С.К., 2011. – 784 с.
19. Фінансовий (бухгалтерський) облік: навч. посібник. / І.І.Стеців, І.С. Стеців; [ІППТ НУ «Львівська політехніка»]. – Львів: СПОЛОМ, 2016. – 204 с.
20. Фінансовий облік. Навч. посібник. / За ред. В.К. Орлової, М.С. Орлів, С.В. Хоми. – 2-ге вид. доп. і перероб. – К.: Центр навчальної літератури, 2010. – 510 с.
21. Хом’як Р.Л., Лемішовський В.І. Бухгалтерський облік та оподаткування. – Львів: Бухгалтерський центр «Ажур», 2010. – 1220 с.
11. ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ В ІНТЕРНЕТ
1. www.kmu.gov.ua – сайт КМУ.
2. www.bank.gov.ua – сайт НБУ.
3. www.minfin.gov.ua – сайт МФУ.

Матеріали

Мультимедійний проектор

Навчальна програма

Завантажити навчальну програму

Силабус: Облік за видами д-ті

Завантажити силабус