Кафедра статистики бере участь у черговому етапі реалізації проєкту USAID ГОВЕРЛА з питань місцевої статистики

04.04.2024 | 15:00

Кафедра статистики економічного факультету Львівського університету у межах реалізації проєкту USAID ГОВЕРЛА  «Комплексне дослідження потреб у даних на місцевому рівні та розробки концепції муніципальної статистики й відповідного законопроєкту» (відповідальний виконавець проєкту – Центр розвитку інновацій у співпраці з Львівським університетом, Інститутом розвитку міста Дрогобича) 04 квітня 2024 року взяла участь у засіданні робочої групи щодо єдиної геоінформаційної системи для здійснення моніторингу розвитку регіонів і територіальних громад України. Нарада відбувалася в офлайн та онлайн форматах.

У засіданні робочої взяли участь представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Міністерства цифрової трансформації України,  інших профільних міністерств, близько 350  територіальних громад України, команд проєктів міжнародної технічної допомоги, інші зацікавлені сторони. Загалом – більше 400 учасників.

Розпочинаючи зустріч, Олександра АЗАРХІНА, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України, акцентувала увагу на актуальності проблеми якості місцевої статистики, яка потрібна для розумного врядування, розробки і реалізації планів відновлення і розвитку громад і територій в Україні.

Артем МИХАЙЛЮК, радник Віце-прем’єр-міністра України з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій  звернув увагу на важливості процесного підходу до формування якісних даних на рівні громад, використання сучасних цифрових платформ для поширення даних, практик у межах різних ініціатив і проєктів.

Ігор САНЖАРОВСЬКИЙ, в.о. заступника керівника проєкту USAID ГОВЕРЛА  проінформував про основні завдання проєкту  «Комплексне дослідження потреб у даних на місцевому рівні та розробки концепції муніципальної статистики й відповідного законопроєкту». Ігор Санжаровський звернув увагу на те, що якість результатів проєкту забезпечується для лише фаховістю команди виконавців, але й професійною експертизою Експертної ради (Review Board). До складу Review Board увійшли представники Державної служби статистики України, Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, інших дослідницьких та аналітичних центрів, університетів, громадських об’єднань органів місцевого самоврядування та інших інституцій.

Олена НИЖНИК – старший експерт з питань місцевого економічного розвитку проєкту USAID ГОВЕРЛА презентувала результати дослідження потреб у місцевій статистиці органів місцевого самоврядування та інших заінтересованих сторін (співавтори дослідження і презентації від кафедри статистики: Cемен Матковський, Ольга Гринькевич, Тарас Панчишин, Тетяна Явдощина, Оксана Марець, Степан Васьків, Мар’яна Вдовин, Оксана Вільчинська, Світлана Квак, Наталя Лутчин, Ірина Прокопович-Павлюк, Дарія Полюга, Ауріка Миронюк; від кафедри європейських та регіональних студій факультету міжнародних відносин: Оксана Краєвська).

В обговоренні результатів взяли участь представники центральних і місцевих органів виконавчої влади, територіальних громад, інших стейкхолдерів.

Результати робочої зустрічі будуть враховані у підготовці основних документів проєкту – Концепції і законопроєкту про місцеву статистику.