Професор кафедри економіки України Маріанна Кічурчак взяла участь у академічних читаннях “Спадщина Михайла Туган-Барановського для відбудови України”

26.01.2024 | 02:34

18 січня 2024 року в Інституті економіки та прогнозування НАН України (м. Київ) у офлайн і онлайн форматі відбулися академічні читання “Спадщина Михайла Туган-Барановського для відбудови України”, співорганізаторами яких були відділ економічної історії Інституту економіки та прогнозування НАН України і Громадська організація “Всеукраїнська асоціація економістів-міжнародників”. Науковий захід мав на меті сприяти науковому діалогу, який би виходив за рамки історичної перспективи, підкреслюючи неминущу актуальність ідей Туган-Барановського у сприянні відновленню України.

Професор кафедри економіки України Маріанна Кічурчак взяла участь у роботі тематичного напряму “Прогностичні ідеї М. Туган-Барановського в контексті формування макромоделі безпеки соціально-економічного розвитку України”.

Маріанна Кічурчак представила доповідь на тему “Наукові новаторства М.Туган-Барановського для сталого розвитку і повоєнної відбудови України”. Доповідач обґрунтувала доцільність переосмислення наукової спадщини М.Туган-Барановського в контексті сучасних реалій розвитку економіки України. Зокрема, наголошено, що М.Туган-Барановський у своїх наукових пошуках звернув увагу на головні компоненти, на основі яких може відбуватися пізнання процесів виробництва. До них, на думку ученого, належать такі чинники як природа та людина. Крім того, М.Туган-Барановський розширив межі пізнання економічних явищ і процесів, вказавши на необхідність врахування ще й психологічних чинників суспільного розвитку.