Бухгалтерський облік та фінанси у готельно-ресторанному господарстві

Тип: На вибір студента

Кафедра: обліку і аудиту

Лекції

СеместрК-сть годинЛекторГрупа(и)
432доцент Кріль Я. Я.

Практичні

СеместрК-сть годинГрупаВикладач(і)
448

Опис курсу

Метою викладання навчальної дисципліни «Бухгалтерський облік та фінанси у готельно-ресторанному господарстві» є набуття теоретичних знань та опанування умінь і навичок з ведення бухгалтерського обліку на підприємствах сфери готельно-ресторанного господарства

Основними завданнями вивчення дисципліни «Бухгалтерський облік та фінанси у готельно-ресторанному господарстві» є

  • опрацювання базових засад та принципів діяльності підприємств готельно-ресторанного бізнесу, вивчення фінансів підприємств цієї сфери;
  • набуття теоретичних знань з бухгалтерського обліку при вивчанні предмету та об’єктів бухгалтерського обліку, його методів та принципів ведення, загальних питань облікової політики підприємства;
  • опанування практичних навичок щодо складання первинних документів, правильного відображення в бухгалтерському обліку типових господарських операцій підприємства, групування та узагальнення їх в облікових регістрах підприємств готельної і ресторанної сфери;
  • ознайомлення з обліковим циклом підприємств готельно-ресторанного господарства; з порядком узагальнення даних поточного бухгалтерського обліку та складанням бухгалтерського балансу;
  • опрацювання законодавчої та нормативної бази, яка регламентує загальні питання ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.
  • дослідження специфічних рис обліку доходів, витрат і фінансових результаті в діяльності підприємств сфери готельно-ресторанного бізнесу та формування звітності

Рекомендована література

Базова

  1. Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI/ Верховна Рада України. URL:http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=2755-17.
  2. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від №996-XIV від 16.07.99р., із змінами і доповненнями / Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=996-14.
  3. Порядок подання фінансової звітності: Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02. 2000 р. № 419/ Верховна Рада України. URL: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/419-2000-%D0%BF.
  4. Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій: Наказ Міністерства фінансів України від 30.11.99р. №291/ Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0892-99.
  5. Національне Положення (Стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності: Наказ Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73/ Верховна Рада України. URL:http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/z0336-13.
  6. Методичні рекомендації щодо заповнення форм фінансової звітності: Наказ Міністерства фінансів №433 від 26 березня 2013р. / Верховна Рада України. URL: https://zakon.help/law/433/.
  7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 „Запаси”, затверджене наказом Міністерства фінансів України 20 жовтня 1999 року № 246/ Верховна Рада України. URL: https://zakon.help/article/polozhennya-standart-buhgalterskogo-obliku-9-zapasi.
  8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.01.2000 р. №20/ Верховна Рада України. URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0751-99.
  9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290/ Верховна Рада України. URL: http://rada.gov.ua/laws/show/z1050-01.
  10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 „Витрати”, затверджене наказом Міністерства фінансів України від 31.12.1999 р. №318/ Верховна Рада України. URL: http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0027-00.

Допоміжна

Розділ «Бухгалтерський облік»

  • Бандура З. Л. Облік і аудит : навч. посібник / З. Л. Бандура, Я. Я. Кріль, Н. В. Москаль ; за ред. О. М. Ковалюка. – Львів : ЛНУ імені Івана Франка, 2018. – 270 с.
  • Бухгалтерський облік: [навч. посіб.] / [І.Б. Садовська, Т.В. Божидарнік, К.Є. Нагірська]. К. : Центр учбової літератури, 2013. 688 с
  1. Гудзь Н. В. Денчук П.Н., Романів Р.В. Бухгалтерський облік. 2-е вид., перероб. і доп. Навч. посіб. Київ: «Центр учбової літератури», 2016. 424 с.
  • Бруханський Р. Ф. Бухгалтерський облік: підруч. Тернопіль: ТНЕУ, 2016. 480 с.
  • Давидюк Т.В., Манойленко О.В., Ломаченко Т.І., Резніченко А.В. Бухгалтерський облік: навч. посібник. Харків, Видавничий дім «Гельветика», 2016. 392 с.
  • Миколенко О.П. Бухгалтерський облік : навч. посіб. для студентів ВНЗ у 2-х ч.; Нар. укр. акад. 2-е вид.; перероб. та доп. Харків: Вид-во НУА, 2017. Ч. 1. 308 с.
  • Нашкерська Г.В. Бухгалтерський облік: Навч. посіб. К.:Центр навчальної літератури, 2004. 464 с.
  1. Про затвердження Методичних рекомендацій щодо впровадження національних положень стандартів) бухгалтерського обліку у сфері громадського харчування і побутових послуг, гармонізованих з міжнародними стандартами: наказа Міністерства економіки ат з питань Європейської інтеграції Украйни від 17.06.2003 № 157 Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0157569-03
  • Агафонова Л.Г. Туризм, готельний та ресторанний бізнес: ціноутворення, конкуренція, державне регулювання: Навч. посібник/ Л.Г. Агафонова, О.Є. Агафонова. – К.: Знання України, 2002. – 358 с.
  1. Арбузова Н.Ю. Організація обслуговування у готелях та туристичних комплексах. Н – «Штрих», 2001.
  2. Атамас П. Й. Бухгалтерский облік у галузях економіки. 2-ге вид. Навч. посіб. – К.: Центр учбової літератури, 2010. – 392 с
  3. Бойко М.Г., Гопкало Л.М. Організація готельного господарства: Підручник. –К.: Київ: Нац. торг.-екон. ун-т, 2006. – 448 с.
  4. Бухгалтерський облік: [Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей вищих закладів] / [за ред. М.Д. Корінька]. Державна академія статистики, бухгалтерського обліку і аудиту Держкомстату України. – К.: ДП ”Інформаційно-аналітичне агентство”, 2009. – 459 с.
  5. Гарасим П. М. Курс фінансового обліку: Навчальний посібник / П. М. Гарасим, Г. П.Журавель, П. Я.Хомин. – К.: Знання, 2007. – 566 с.
  6. Герасимова Н. С Діагностика фінансового стану готельних підприємств у системі контролінгу [Електронний ресурс]. – Режим доступу http://web.znu.edu.ua/herald/issues/2010/eco_2010_4/2010_4/229-235.pdf
  7. Головко Т.В. Фінансовий облік – 1: Підручник / Т.В. Головко. – К.: КНЕУ, 2008. – 416 с.
  8. Даньків Й.Я., Лучко М.Р., Остап’юк М.Я. Бухгалтерський облік у галузях економіки: Навчальний посібник – 3-тє вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2007. – 243 с

Матеріали

Методичні рекомендації Готелі

Силабус:

Завантажити силабус