Торговельна діяльність (076 “Підприємництво, торгівля та біржова діяльність”)
Тип: Нормативний
Кафедра: економіки підприємства
Навчальний план
Семестр | Кредити | Звітність |
6 | 3 | Іспит |
Лекції
Семестр | К-сть годин | Лектор | Група(и) |
6 | 32 | доцент Лисий І. В. | ЕКп-31с, ЕКп-32с, ЕКп-33с |
Практичні
Семестр | К-сть годин | Група | Викладач(і) |
6 | 32 | ЕКп-31с | доцент Лисий І. В. |
ЕКп-32с | доцент Лисий І. В. | ||
ЕКп-33с | доцент Лисий І. В. |
Опис курсу
Мета дисципліни – здобуття теоретичних і практичних знань щодо сутності, складових та технології здійснення торговельної діяльності, набуття навичок їх практичного застосування на підприємствах торгівлі в сучасних умовах господарювання, розуміння значення торговельної діяльності для розвитку національної економіки.
Завдання дисципліни полягає у вивченні існуючих складових торговельної діяльності, особливостей їх функціонування, закріплення комплексу економічних знань і засвоєння досягнень теорії та практики управління ринковими суб’єктами. Зокрема:
• здобуття глибоких теоретичних знань з питань розвитку роздрібної торговельної мережі, організації процесу продажу товарів, обслуговування покупців, технологічного процесу в магазинах, організації гуртової торгівлі, торгівлі на біржах і аукціонах, розвитку складської мережі, організації праці, технологічного процесу в магазинах і на складах, товарообігу, забезпечення ефективності функціонування підприємств торгівлі за умов конкуренції;
• опанування методичним інструментарієм здійснення аналізу організації роздрібної і оптової торгівлі та інших форм торговельної діяльності, розробки рекомендацій щодо їх вдосконалення і підвищення ефективності функціонування;
• набуття навичок оцінки соціально-економічної ефективності торговельної діяльності та наслідків прийнятих управлінських рішень.
Рекомендована література
Базова
- Господарський Кодекс України.
- Цивільний Кодекс України.
- Закон України «Про захист прав споживачів»
- Закон України «Про ринок електричної енергії»
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»
- Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 219 від 24.07.2002 «Про затвердження Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства»
- Постанова КМУ № 833 «Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів»
- ДСТУ 4303-2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять»
- ДСТУ 4281-2004 «Заклади ресторанного господарства. Класифікація»
- ДСТУ 3862-99 «Ресторанне господарство. Терміни та визначення»
- Постачальницько-заготівельна діяльність – http://bibliograph.com.ua/upravlencheskiy-uchet-2/146.htm
- Постанова КМУ № 559 від 23 травня 2001 р. «Про затвердження переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/559-2001-%D0%BF/conv
- Наказ Міністерства зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі України № 369 від 08.07.96 «Про затвердження правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0372-96/conv
- Наказ Міністерство економіки України № 104 від 19.04.2007 «Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1257-07/conv
- Наказ Міністерство зовнішніх економічних зв’язків України № 37 від 13.03.1995 «Про затвердження Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0079-95/conv
- Постанова КМУ № 383 від 30 березня 2011 р. «Про затвердження Правил торгівлі у розстрочку фізичним особам» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/383-2011-%D0%BF/conv
- Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України, Міністерства внутрішніх справ України, ДПА України, Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України № 57/188/84/105 від 26.02.2002 р. «Про затвердження Правил торгівлі на ринках» http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0288-02
Додаткова
- Балабанова Л.В. Управління збутовою політикою. Навчальний посібник. Київ. Центр учбової літератури. 2011. 240 С.
- Організація торгівлі. Підручник 3-тє вид. // за редакцією Апопія В. В. Київ. Центр учбової літератури. 2009. 632 с.
- Основи організації бізнесу: навч. посіб./ за заг. ред. А. М. Мельникова. Київ. «Центр учбової літератури». 2013. 200 С.
- Тарасюк Г.М. Планування комерційної діяльності. Навчальний посібник. Київ. Каравела. 2005. 400 С.
- Торговельне підприємництво: навчально-методичний посібник / Н. Л. Савицька, І. Ю. Мелушова, А. В. Красноусов, К. С. Олініченко. – Харків. Видавництво Іванченка І. С. 2017. 214 С.