На економічному факультеті відбулась Х Всеукраїнська науково-практична конференція Форум молодих економістів-кібернетиків «МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІКИ: ПРОБЛЕМИ, ТЕНДЕНЦІЇ, ДОСВІД»

25.11.2022 | 23:29

25 листопада 2022 року на економічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка відбулась X Всеукраїнська науково-практична конференція форум молодих економістів-кібернетиків «Моделювання економіки: проблеми, тенденції, досвід». Організатором заходу є кафедра економічної кібернетики економічного факультету ЛНУ імені Івана Франка.

Розпочала конференцію вітальним словом заступниця декана економічного факультету з навчально-виховної роботи, завідувачка кафедри економічної кібернетики Львівського національного університету імені Івана Франка Зоряна Артим-Дрогомирецька.

Також з вітальним словом звернувся перший проректор Львівського університету, к.е.н., доцент Андрій Гукалюк. Він привітав учасників із початком роботи конференції і наголосив на важливості й актуальності її проблематики. “В десятій ювілейній науково-практичній конференції форумі молодих економістів-кібернетиків приймають участь науковці із десяти закладів вищої освіти України. В умовах військової агресії це особливо важливо, адже зараз ми зустрічаємось із новими викликами, і дійсно приємно, що науковці з різних академічних установ приділяють значну увагу цим питанням”, – наголосив Андрій Гукалюк.

До вітального слова долучився проректор з наукової роботи Львівського університету, член-кореспондент НАН України, д.х.н., професор Роман Гладишевський. Він привітав учасників конференції та зауважив, що ми продовжуємо боротись на фронті освіти та науки, про що свідчить велика кількість учасників-однодумців з багатьох міст країни, незважаючи на усі складності сьогодення: “Нові виклики та ризики не зникнуть із завершенням бойових дій, ми будемо відчувати їх наслідки і після закінчення війни. Прикладів такої масштабної післявоєнної відбудови країни ще не було у сучасній історії, тому вкрай важливим є створення інноваційних та ефективних підходів до розбудови держави та її успішного розвитку”. На завершення Роман Гладишевський побажав усім присутнім плідних дискусій та професійних рішень.

Надалі до присутніх звернувся декан економічного факультету, к.е.н., доцент Ростислав Михайлишин. Він звернув увагу на актуальність тематики конференції в умовах російської агресії та зауважив: “Економічна кібернетика – це галузь економічної науки, що пов’язана з розробленням прикладних методів розв’язування завдань у соціально-економічній сфері, а тому сьогодні є вкрай актуальною”.

Заслужений професор Львівського національного університету імені Івана Франка, один із засновників Конференції форуму молодих економістів-кібернетиків, д.е.н. Володимир-Богдан Вовк долучився до привітань учасників та звернув увагу на важливість вміння управляти складними системами і наголосив що “багато залежить від викладачів, які вчать молодь”.

Зі словами вітань до учасників звернулись співорганізатори конференції, зокрема, завідувач кафедри економічної кібернетики Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, к.т.н., доцент Дмитро Дмитрів, завідувачка кафедри економічної кібернетики Запорізького національного університету, д.е.н., професор Наталія Максишко та завідувач кафедри комп’ютерних технологій та економічної кібернетики Національного університету водного господарства та природокористування, д.е.н., професор Петро Грицюк.

У Конференції взяли участь 74 учасники – представники десяти закладів вищої освіти, серед яких: студенти, аспіранти та науковці із ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (м. Київ), Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (м. Дніпро), Запорізького національного університету (м. Запоріжжя), Київського національного університету імені Тараса Шевченка (м. Київ), Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне), Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ), Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя (м. Тернопіль), Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця (м. Харків), Хмельницького національного університету (м. Хмельницький) та Львівського національного університету імені Івана Франка (м. Львів).

Надалі Конференція продовжила роботу у форматі секційних засідань, де обговорювали актуальні проблеми теоретичної та прикладної економіки, питання функціонування економічних систем в кризових умовах, сучасні тенденції математичного моделювання соціально-економічних процесів, застосування економетричних моделей та методів прогнозування в економіці. Учасники конференції аналізували проблеми моделювання цифрового розвитку держави, моделювання рівня енергетичної безпеки України та особливостей прогнозування енергоносіїв, розглянули питання моделювання та прогнозування капітальних інвестицій національної економіки, застосування інноваційних технологій в управлінні ризиками, а також обговорили стратегії формування та розвитку людського капіталу в Україні, прогнозування тенденцій на ринку праці в сучасних умовах та інше.

Представлені учасниками доповіді будуть опубліковані у Матеріалах X Всеукраїнської науково-практичної конференції форумі молодих економістів-кібернетиків «Моделювання економіки: проблеми, тенденції, досвід». З програмою конференції можна ознайомитися за посиланням.