На економічному факультеті відбулася гостьова онлайн-лекція директора науково-дослідного Інституту економіки розвитку МОН і НАН України професора Леоніда Мельника за темою «Відповідь ЄС на виклики Industries 3.0, 4.0, 5.0 та практика України»

16.05.2022 | 16:08

Foto_Lect_Melnyk_L_112 травня 2022 року на економічному факультеті відбулася гостьова онлайн-лекція відомого українського вченого, директора  науково-дослідного Інституту економіки розвитку МОН і НАН України, завідувача кафедри ЄС Жана Моне у Сумському державному університеті, заслуженого діяча науки і техніки України, доктора економічних наук, професора Леоніда Мельника за темою «Відповідь ЄС на виклики Industries 3.0, 4.0, 5.0 та практика України» (Basics of the EU readiness to meet the challenges of Industries 3.0, 4.0, 5.0). Ця подія започаткувала тематичний цикл занять для викладачів і студентів Львівського національного університету імені Івана Франка.  На лекції були присутніми близько ста слухачів – викладачів, аспірантів і студентів економічного факультету. Питання, порушені лектором, викликали жвавий інтерес та особливу активність учасників події. Під час інтерактивної частини зустрічі студенти поставили численні запитання проф. Л. Мельнику, зокрема, щодо фундаментальних напрямків та принципів сучасних промислових революцій Industries 3.0, 4.0, 5.0, особливостей процесів переходу від «ковбойської» до «космічної» економіки, та ін.

Після лекції відбувся круглий стіл, де учасники поділилися своїми думками і взяли участь у обговоренні. Під час круглого столу обговорювали, зокрема, питання про позитивні та негативні наслідки новітніх технологій для екосистеми планети (зокрема, сонячних панелей та інших альтернативних технологій генерування енергії); чинники гальмування процесів екологізації економіки; досвід ЄС у реалізації програм державної підтримки повторного використання відходів (переробка пластику, скла, паперу); перспективи застосування досягнень нового етапу промислової революції у процесі повоєнної відбудови економіки України. Модератором круглого столу була професор Львівського університету  Ірина Грабинська.

У лекції були використані результати двох проєктів ЄС Жана Моне (рівня кафедри), що наразі виконуються на кафедрі економіки, підприємництва та бізнес-адміністрування СумДУ:

  • «Законодавчий, економічний та соціальний перехід ЄС до сталого суспільства в межах Індустрії 4.0 та 5.0» (619997-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR) (2020–2023), керівник Л. Мельник;
  • «Економічна політика ЄС та громадянське суспільство» (619878-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-CHAIR) (2020–2023), керівник О. Кубатко.

Посилання на запис лекції:

https://drive.google.com/file/d/1eWJ-655HR1Y4_IL5k–KG9raJCifeU19/view?usp=sharing

 

Foto_Lect_Melnyk_L_2

Foto_Lect_Melnyk_L_4